Ce înseamnă oglindirea nesfârșită din rețea?
Faptul că dorințele pe care ni le reprimăm în viața reală se pot împlini, într-un fel, în mediul virtual constituie unul dintre factorii cei mai seducători ai rețelelor de socializare, consideră Mihnea Măruță.
Dacă în viața reală, de pildă, ne disprețuim pe noi înșine sau avem un nivel scăzut al stimei de sine, în rețea putem fi dezinvolți și chiar fascinanți. În rețea putem da la o parte multe dintre propriile blocaje și putem deveni, la o adică, acele persoane care ne-am dori să fim.
În acest capitol al discuției, Dragoș Stanca îi cere autorului să explice una dintre cele mai importante afirmații din carte, și anume: identitatea virtuală devine virtuala identitate a omului.
Această propoziție, spune Mihnea Măruță, trebuie să fie citită pe două niveluri. Primul nivel se referă la faptul că identitatea virtuală cucerește tot mai mult din „teritoriul” care este identitatea de ansamblu a unui om, cu condiția ca acel om să-și fi creat un profil într-o rețea.
La al doilea nivel de interpretare al afirmației, accentul trebuie să fie pus pe verbul „devine”, fiindcă, în acest proces de oglindire nesfârșită care se produce într-o rețea, omul real ajunge să-și perceapă identitatea virtuală (din mințile urmăritorilor) ca fiind dublul său din acea rețea. Și ajunge să intre în competiție cu acest dublu, fiindcă interesul său este să fie perceput în propriii termeni, și nu așa cum este judecat de către ceilalți.
Tot în acest capitol al discuției, autorul se folosește de tabloul „Las meninas”, al lui Diego Velázquez, pentru a discuta despre conceptul de „punere în abis” (mise en abyme), fiindcă o asemenea oglindire abisală se petrece și după ce devenim activi într-o rețea de socializare.
Pe YouTube puteți „sări”, via time codes, la partea din discuție care vă interesează mai mult:
00:00 Posibilitatea de a-ți împlini în social media dorințe reprimate în realitate este unul dintre cei mai importanți factori de seducție ai social media.
04:19 „Identitatea virtuală devine virtuala identitate a omului”, spune Mihnea Măruță. Ce înseamnă această afirmație?
05:45 Nuanță importantă: avem o identitate virtuală în fiecare dintre rețelele în care activăm. 08.20 De ce ajungem să considerăm că identitatea virtuală este dublul nostru din rețea.
11:23 Interesul nostru, ca utilizatori, este să fim percepuți ca identici cu Eurile noastre virtuale. Dar urmăritorii despart, prin interpretare, Eul virtual de Eul real.
13:55 Două persoane care se privesc ochi în ochi sunt mai puțin dispuse la agresiune decât două persoane care se percep prin intermediul unor ecrane.
16:20 La ce se referă conceptul de „punere în abis”? Câteva secrete ale tabloului „Las meninas”, de Diego Velázquez.
24:00 Oglindirea la infinit din social media: ne oglindim în propria noastră identitate virtuală.