Dacă ai ajuns aici, deja știi că există o carte care se numește „Identitatea virtuală”, apărută la editura HUMANITAS.
Această carte a fost mai întâi o teză de doctorat în filosofie, pe care am scris-o în decursul a nouă luni, din vara anului 2020 până în primăvara lui 2021.
Înainte de teză însă, a existat o dorință: să înțeleg ceva mai bine lumea copiilor mei: să descopăr în ce fel se modifică mințile lor sub influența rețelelor de socializare și, mai departe, să aflu dacă nu cumva, cu ajutorul unor instrumente filosofice, pot formula anumite ipoteze cu privire la generațiile următoare.
Cum se explică, de pildă, senzația de vertij pe care ne-o induc rețelele de socializare? Ce ne seduce în acest mediu și ce anume provoacă dependența?
De ce avem sentimentul că social media alimentează dezbinarea și însingurarea?
Sunt doar câteva dintre întrebările la care am încercat să răspund în carte. Numai că răspunsurile pe care le-am găsit – sunt conștient de acest lucru – riscă să nu ajungă la un număr prea mare de cititori, fiindcă limbajul și conceptele la care am apelat sunt, adesea, destul de complicate.
Or, unul dintre scopurile acestei cărți este de a le propune o perspectivă nouă acelor cititori care petrec zilnic multe ore în rețelele de socializare.
Aici a intervenit prietenul meu Dragoș Stanca: el a citit textul de mai multe ori, încă înainte ca el să se transforme într-un volum tipărit.
Și a înțeles că, pentru a nu rămâne doar înăuntrul unui cerc restrâns, acest text are nevoie să fie „spart” în fragmente cu potențial de a isca dezbateri, iar acele fragmente să ajungă sub ochii unor eventuali cititori și sub formă video, și sub formă audio, și sub orice altă formă contemporană.
- Așa a apărut podcastul realizat împreună cu echipa Upgrade 100, care însoțește această carte și care conține, sper, discuții de folos despre fiecare capitol. Puteți vedea întreaga serie care a rezultat, AICI.
Tot așa s-a ivit și acest site, unde vom încerca nu doar să promovăm volumul apărut la HUMANITAS, ci și să ne menținem conectați la subiecte care au legătură cu rețelele și cu lumea digitală a viitorului – dar și unde să dezbatem și publicăm materiale noi, care se leagă de preocupările din carte.
Vom încerca să intervenim aici, pe site, de fiecare dată când considerăm că o idee din cartea „Identitatea virtuală” poate limpezi o știre din cultură sau din tehnologie.
Într-un fel, această carte și acest site își propun să joace rolul unei punți care să conecteze două lumi, a filosofiei și a tehnologiei, pentru că fiecare dintre ele poate găsi resurse și noi ramificări prin intermediul celeilalte.