Cum se modifică omul ca om, prin influența social media?
În capitolul 8 din carte, Mihnea Măruță mai propune un concept: omul-nod. Acest concept urmărește o diferențiere a omului de azi, conectat în rețea, de omul tradițional. În ce sens?
Una dintre modificările structurale care s-au produs în ultimele decenii este că, spre deosebire de omul tradițional, care încerca pe tot parcursul vieții să se dezlege de orice fel de legături (prejudecăți, ispite, vrăji, blesteme, dependențe), omul-nod se leagă sistematic de lume și de ceilalți, se leagă inconștient prin operațiunea virtuală de a încerca să-i lege pe alții (de a-i seduce, cu alte cuvinte).
Ca atare, trebuie să fie redeschisă – și Dragoș Stanca face acest lucru – dezbaterea privind problema libertății: ce mai înseamnă să fii liber, din moment ce, ca om-nod, te arunci fără ezitare în rețea și nici măcar nu îți mai pui problema dacă asta îți limitează ființa?
O altă modificare structurală pe care Mihnea Măruță o propune în acest capitol se referă la transformarea propriului grup de urmăritori (deci, a rețelei, la o adică) în instanță morală, adică în ceea ce Freud numește SupraEu. Mai ales dacă ești copil sau adolescent, există riscul ca, în loc să-ți definești înăuntru propriile ștachete, să ajungi să apelezi la rețea, adică la tot felul de cunoscuți și necunoscuți, atunci când vine vorba despre decizii importante ale vieții tale.
Pe YouTube puteți „sări”, via time codes, la partea din discuție care vă interesează mai mult:
00:00 Ce este omul-nod? Diferența dintre omul tradițional și omul-nod din rețea.
03:49 Ce mai înseamnă libertatea pentru omul-nod? A fi conectat în rețea e atât de atrăgător, încât puțini utilizatori își mai pun problema captivității (sau a dependenței).
05:10 Apelul la o memorie externă. Ne temem inutil de progresul tehnologic?
09:44 Efectul Google: nu mai reținem informația propriu-zisă, ci unde să o căutăm.
11:04 Cum mai gândim dacă apelăm mereu la surse din afara propriei memorii?
11:50 La ce se referă conceptul de Supraeu. În rețea, mai ales dacă ești adolescent sau tânăr, riști să îți transformi grupul de urmăritori în instanță morală.
14:50 Inteligența Artificială și analiza grupului de urmăritori.